Flats van Metz /

Weiland Insingerstraat

Op 1 april 2022 werd door de gemeente aangekondigd dat door de kruimelregeling toe te passen (wat betekent dat woningen er maximaal 10 jaar mogen staan), er op de Insingerstraat een containerdorp zou worden gerealiseerd. Dit zou in eerste instantie voor Oekraïense vluchtelingen zijn, maar er werd direct bij verteld dat het niet waarschijnlijk was dat de woningen weer zouden verdwijnen en er waarschijnlijk allerlei doelgroepen voor korte tijd gehuisvest zouden gaan worden. Dat heeft ervoor gezorgd dat er een buurtsamenwerking op gang kwam, die in korte tijd veel expertise heeft verzameld en ingezet om in dit dossier allerlei zaken aan het daglicht te brengen die niet door de beugel konden.

We zijn nu anderhalf jaar verder en er is in die tijd veel gebeurd. De website https://www.insingerstraat.nl/index.html doet uitgebreid verslag van het eerste half jaar (april – nov 2022), waarna het een stuk rustiger werd. Het afgelopen jaar (nov 2022- nov 2023) heeft de Kerngroep Insingerstraat/Den Blieklaan vooral achter de schermen gewerkt, door bijvoorbeeld meerdere brieven te schrijven aan en gesprekken te voeren met de gemeente. Ook is er gedegen, onafhankelijk ecologisch onderzoek gedaan, waarbij omwonenden hebben bijgedragen aan het benodigde veldonderzoek.

Update: Op 9 nov 2023 hebben de bewoners van de Insingerstraat en de Den Blieklaan een brief van de gemeente ontvangen, waarin geschreven staat dat de tijdelijke woningen (lees: containerdorp) van de baan zijn. Wel blijft het weiland op de lijst staan als optie voor permanente woningen. In haar brief geeft de gemeente aan dat zij de bewoners beter had kunnen betrekken in het gelopen proces. https://www.soest.nl/fileadmin/documenten/Bewonersbrief-Tijdelijke-huisvesting-Oekraiense-vluchtelingen-nov23.pdf.